hoe je karate-loopbaan er bij Kaihatsu uit kan zien

Goed, je bent na een paar proeflessen lid geworden van Kaihatsu Karate-do, dé karateschool van Burgum en omstreken. In dit artikel schetsen we hoe je ‘karate-loopbaan’ eruit kan zien bij Kaihatsu.

We gaan er even van uit dat je bent gestart in de onze jeugdgroep, voor leerlingen van zes tot en met elf jaar. In deze groep leer je de basisbewegingen van karate. Het accent ligt vooral op leren bewegen met plezier. En op ontdekken wat je in huis hebt, zodat je bijna vanzelf wat weerbaarder en zelfverzekerder wordt.

Met de slip- en halve bandexamens ga je rustig vooruit in de jeugdgroep. Je wordt steeds een beetje beter, doordat je veel en met plezier oefent.

‘Overvliegen’ naar de tienergroep

Op een dag komt het moment waarop je van de jeugdgroep mag ‘overvliegen’ naar de tienergroep. In principe ben je in de tienergroep welkom vanaf je twaalfde jaar. Er zijn een paar situaties denkbaar waarin we uitzonderingen maken op deze regel:

  • Je bent wel twaalf jaar geworden, maar het is nog geen ‘logisch moment’ om over te vliegen. Met een ‘logisch moment’ bedoelen we bijvoorbeeld de start van het seizoen in september, of meteen na de slip- of bandexamens in februari. Soms is het fijner om nog even in de jeugdgroep te blijven, om vervolgens op zo’n logisch moment de overstap naar de tienergroep te maken. Je leraar overlegt hierover met jou en je ouders/verzorgers.
  • Je bent nog geen twaalf jaar, maar je toont zodanige voortgang, leervermogen en inzet dat je beter op je plek bent in de tienergroep. De leraar bepaalt of je voor deze ‘vroege overvlieg’ in aanmerking komt, op basis van wat hij van je ziet in de les. Hij nodigt je dan uit om zes lessen te komen proefdraaien in de tienergroep. Na die zes lessen bespreken we samen of je definitief in de tienergroep blijft. De beslissing hierover ligt wel altijd bij de leraar. Zolang je nog geen twaalf bent, kun je altijd terug naar de jeugdgroep, hetzij op eigen initiatief, hetzij op beslissing van de leraar.
    Als je op basis van deze uitzonderingsregel in de tienergroep gaat trainen, dan moet je wel rekening houden met ons gradensysteem. Het kan gebeuren dat iemand die korter dan jij op karate zit, sneller een ‘hogere’ band haalt, omdat hij simpelweg ouder is dan jij. Dat heeft dus puur te maken met ons gradensysteem, dat is ingedeeld naar leeftijden. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen: de kwaliteit van jouw karate is niet alleen afhankelijk van de bandkleur om je middel.

Op dit moment is de tienergroep dé groep voor iedereen van twaalf jaar en ouder, ongeacht niveau. We hebben dus relatieve beginners en relatief ervaren leerlingen in deze groep. Je krijgt wel zo veel mogelijk oefenstof op jouw niveau of net daarboven om aan te werken. In de aanloop naar bandexamens werken we bovendien met een persoonlijk trainingsschema voor elke leerling, waarmee je precies kunt oefenen wat jij voor je volgende examen mag laten zien.

De extra les

Er is nog één moment waarop je binnen Kaihatsu Karate-do kunt doorstromen naar een andere groep. En dat is als je de bruine band haalt. Vanaf die graad ben je op uitnodiging van je leraar welkom in een extra les op dinsdagavond. Deze les sluit aan op de tienergroep en duurt ongeveer 45 minuten. We besteden diepgaander aandacht aan je technische vaardigheden, ook in de aanloop naar een dangraadexamen bij de Karate-do Bond Nederland. Let wel: dit is een extra les. Je blijft dus ook trainen in de tienergroep.

Dit is hoe je karate-loopbaan eruit kan zien bij Kaihatsu. Interessant? Zet dan jouw eerste stap op deze mooie reis met een proefles. Deze leerlingen gingen je voor en vertellen je hoe zij het beleven.

Tot ziens in de dojo.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.