Wat heb je allemaal nodig op karate?

Als je aan karate doet, dan heb je een paar dingen nodig om veilig en goed te oefenen. In dit artikel vertel ik wat je allemaal nodig hebt. En waar je dat kunt kopen.

Ik ga ervan uit dat je wel al een karatepak en (witte) band hebt. Als je nog geen karatepak en band hebt, lees dan dit artikel. Ik bespreek hieronder de vuistbeschermers, gebitsbescherming, kruisbeschermers, scheenbeschermers en bidon.

Vuistbeschermers

Mma-vuistbeschermers
Mma-vuistbeschermers

Vuistbeschermers zijn verplicht in onze lessen. Met vuistbeschermers zorg je ervoor dat je veilig kunt trainen op stootkussens en met een partner. De handschoenen beschermen je handen én je partner.

Voor de lessen bij Kaihatsu Karate-do adviseer ik kunstlederen mixed martial arts (mma) handschoenen. Voor jeugdleden zijn stoffen vuistbeschermers ook toegestaan, al bieden die minder bescherming dan mma-handschoenen.

Mma-handschoenen zijn verkrijgbaar bij onder andere de webshop Aiki-budo.nl. Alles op deze pagina van Aiki-budo is goed. Een voordelige keuze is dit setje. Andere optie bij vechtsportonline.nl is deze.

Geschikte stoffen vuistbeschermers zijn deze bij aiki-budo of deze bij vechtsportonline. De kleuren wit, rood en blauw zijn allemaal toegestaan.

Stoffen vuistbeschermers
Stoffen vuistbeschermers, toegestaan voor jeugdleerlingen

Gebitsbeschermers

Gebitsbeschermer
Gebitsbeschermer

Ook een gebitsbeschermer behoort tot je verplichte uitrusting. Een gebitsbeschermer draagt bij aan de veiligheid tijdens het sparren. Het beschermt je tanden en je kaak. Er zijn gebitsbeschermers verkrijgbaar speciaal voor jeugd en voor tieners/volwassenen.

Verkrijgbaar bij Aiki-budo.nl. Alles op deze pagina is goed.
Voordeligste keuze is deze voor jeugd en deze voor tieners/volwassenen.
Iets meer kwaliteit is deze voor jeugd of deze voor tieners/volwassenen.

Kruisbeschermers

Kruisbeschermer
Kruisbeschermer voor heren

De kruisbeschermer is niet verplicht, maar wel bijzonder aan te raden. Zowel voor jongens als meiden, vooral in de tienergroep. We mikken nooit met opzet op het kruis tijdens het sparren, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ook weer verkrijgbaar bij aiki-budo.nl, zoals deze voor heren en deze voor dames. En ook vechtsportonline.nl heeft diverse geschikte opties voor heren en dames.

Scheenbeschermers

Scheenbeschermers
Stoffen scheen-wreefbeschermers

Scheenbeschermers zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Voor het karate zoals wij het beoefenen, zijn stoffen scheenbeschermers prima. Een extra veilige optie is de scheen-wreefbeschermer, die ook de bovenkant van je voet bedekt.

Aiki-budo.nl heeft deze scheenbeschermers en scheen-wreefbeschermers. Een vergelijkbare optie bij vechtsportonline is deze.

Bidon of waterfles

Een bidon is geen beschermingsmateriaal, maar wel goed om mee te nemen (niet verplicht). Tijdens korte pauzes in de les kun je dan een slokje water nemen. Let op: vul je bidon uitsluitend met water. Geen frisdrank, geen sapjes. Water is alles wat je nodig hebt tijdens en na de les.

Altijd meenemen!

Heel belangrijk: neem altijd al je spullen mee naar de les. We gebruiken ze niet per sé elke keer, maar je wilt gewoon altijd je materiaal bij de hand hebben, voor het geval je het nodig hebt.

Tot slot: als je meedoet aan proeflessen, dan hoef je al deze spullen natuurlijk niet meteen te hebben. Aan de proeflessen kun je meedoen in je gewone sportkleren. En je kunt vaak vuistbeschermers lenen van de club.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.