Hoe kies je een karateschool?

In deze blog geef ik drie tips voor het kiezen van een karateschool. Waar kun je op letten als je karate wilt uitproberen?

Afstand
Inkoppertje! De meeste mensen doen dit al: je wilt karate proberen, je zoekt op internet en je gaat naar de karateschool die het dichtst bij je huis is. Logisch en prima! Hoe dichterbij, hoe gemakkelijker het is om twee keer per week (of vaker) de gang naar de dojo te maken.

Sfeer
Als je een proefles volgt, let dan vooral op het gevoel dat je krijgt in de dojo. Voelt het veilig? Wordt er serieus geoefend én plezier gemaakt? Hoe behandelen de hoger gegradueerden jou als nieuwkomer? Heten ze je welkom? Zijn ze bereid om je te helpen? Allemaal ‘tell-tale signs’ over de heersende mentaliteit in de dojo. Het helpt als jij je thuis voelt bij die mentaliteit.

Context van het karate
Deze tip is iets ingewikkelder. Karate heeft best veel verschillende verschijningsvormen. Het helpt als jouw persoonlijke doelen aansluiten op de context waarin de dojo traint. Wil jij karate leren om jezelf te kunnen verdedigen in geval van nood? Of wil je vooral veel wedstrijden doen en medailles winnen? Het één sluit het ander niet per sé uit, maar in de praktijk vraagt trainen voor zelfverdediging andere vaardigheden van je dan trainen voor wedstrijden.

Ik gebruik meestal deze tekening ter verduidelijking:

Hoe kies je een karateschool?

Karate is van oorsprong een zelfverdedigingsmethode, die zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld tot krijgskunst (of levenskunst, zo je wilt) en vervolgens tot vechtsport. Dit zijn de drie voornaamste verschijningsvormen van karate. Deze drie gebieden versterken elkaar deels. Maar veel van wat je in het ene gebied leert, is niet vanzelfsprekend toepasbaar in het andere gebied.

Wat is dan de tip? Vraag aan de leraar in welk gebied hij zich voornamelijk bevindt met zijn lessen: zelfverdediging, krijgskunst of vechtsport. Best kans dat het karateseizoen zich kenmerkt door een mix van alle drie gebieden, maar waarschijnlijk is er één gebied waar de leraar zich het meeste thuis voelt. Als jij je door datzelfde gebied het meest aangetrokken voelt, dan heb je een passende karateschool gevonden.

Hoe zit dat voor ons?
Kaihatsu Karate-do, dé karateschool voor Burgum en omstreken, zit hier:

Hoe kies je een karateschool?

Als karateka ben ik zelf grootgebracht in de context van krijgskunst. Sinds een jaar of zes heb ik karate herontdekt als de zelfverdedigingsmethode die het van oorsprong is. In mijn lessen wissel ik karate als beweegkunst en praktische zelfverdediging met elkaar af.

Benieuwd hoe dat gaat? Kom gerust langs voor een proefles.

Welke context spreekt jou het meeste aan? Zelfverdediging, krijgskunst of vechtsport? Laat het weten in een reactie hieronder.

Groeten,

Michiel Commandeur

Michiel Commandeur trainer bij dé karateschool voor Burgum en omstreken

P.S. Wil je meer weten over de verschillende contexten waarin je karate kunt trainen? Luister dan het gratis audioboek van Iain Abernethy (7e dan karate) over de ‘martial map‘.

Deel deze blog

2 gedachten over “Hoe kies je een karateschool?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.