Help! Ik wil een karatepak aanschaffen!

Bij karate draag je een karatepak. In dit artikel vertel ik wat je zoal moet weten als je een karatepak wilt aanschaffen. Eerder schreef ik al dit artikel over andere spullen die je nodig hebt op karate.

Broek, jasje en band

Een karatepak aanschaffen

Een karatepak bestaat uit een broek en een jasje. Het jasje blijft op zijn plaats door je band. En je band geeft direct aan welke vorderingen je al hebt gemaakt met karate.

Welke maat karatepak?

De juiste maat karatepak bepaal je aan de hand van je lengte. Als je zelf bijvoorbeeld 1.50 meter bent, dan is de juiste maat karatepak 150. LET OP: soms vallen karatepakken erg groot uit. Het kan zijn dat je een kleinere maat nodig hebt. De leveranciers geven vaak ook tips over maatvoering. Lees die goed op hun websites.

Waar koop je een karatepak?

Sportwinkels hebben lang niet altijd karatepakken op voorraad. Daarom adviseer ik doorgaans om online te shoppen voor je karatepak. Hieronder een hele reeks linkjes naar karatepakken bij verschillende leveranciers. Let op: deze linkjes zijn vooral voor karatepakken voor jonge kinderen. Tieners en volwassenen die een karatepak willen aanschaffen, kunnen het beste even direct advies vragen bij mij.

Decathlon (online en in de winkel)

Webshop aiki-budo.nl

Webshop vechtsportonline.nl

Krijg je een band bij je karatepak?

De meeste leverancier verkopen karatepakken zonder witte band. Die moet je er dus los bij kopen. Hier een aantal linkjes naar banden bij dezelfde leveranciers.

Al je volgende banden verdien je met examens, waarbij de band is inbegrepen in het examengeld.

Welke kleur heeft je karatepak?

Er zijn ook zwarte, rode en blauwe karatepakken te koop. Bij Kaihatsu Karate-do trainen we gewoonlijk in witte pakken. Daar staat je zwarte band straks veel mooier bij ­čśë
We kunnen ons voorstellen dat vrouwelijke leerlingen zich ongemakkelijk voelen in een wit pak tijdens hun menstruatie. Daarom zijn zwarte pakken ook toegestaan tijdens de training. Niet alleen voor vrouwelijke leerlingen, maar voor iedereen. Tijdens examens of andere evenementen zijn witte pakken wel verplicht.

Tips voor wassen en drogen

Je karatepak hoort voor iedere training schoon te zijn. Een paar tips voor het onderhouden van je karatepak:

  • Karatepakken kunnen krimpen als je ze te heet wast. Was je karatepak daarom op 30 of maximaal 40 graden.
  • Gebruik nooit wasverzachter als je je karatepak wast.
  • Doe je pak nooit in de wasdroger. In de droger kan het pak krimpen en verliest het stevigheid.
  • Hang je pak te drogen. Rek de mouwen, jaspanden en broekspijpen een beetje uit als je pak nog nat is. En sla de kreukels eruit.
  • Als je pak erg verkreukeld is door het wassen, dan kun je het strijken (niet te heet). Doe dit het liefst als je pak nog een klein beetje nat is van het wassen.
  • Vouw je pak netjes op als het droog is. Of hang het op aan een kleerhanger.

Andere spullen

Naast je karatepak heb je nog een paar andere dingen nodig bij karate, zoals vuist- en scheenbeschermers, gebitsbeschermers en kruisbeschermers. Ook dit materiaal koop je in sportzaken of via internet. Hierover heb ik dit artikel geschreven. Daar vind je ook weer linkjes naar webshops.

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Ziet u een beetje op tegen de aanschafkosten van het karatepak en ander materiaal? Laat het me weten. Kaihatsu Karate-do werkt samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur Friesland. U kunt een beroep doen op dit fonds voor een bijdrage in aanschafkosten en contributiekosten.

Proefles? Gewone sportkleding

Voor de kosteloze proeflessen hoef je natuurlijk niet meteen een karatepak aan te schaffen. Aan de proeflessen kun je meedoen in gewone sportkleding.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.