Hoe karate bijdraagt aan zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen kweken is een veelgenoemde reden voor kinderen om te beginnen aan karate of een andere vechtsport. In verschillende artikelen onderzoek ik hóe karate bijdraagt aan zelfvertrouwen bij de beoefenaar.

Voordat ik begin: veel van wat ik in deze artikelen schrijf over karate, geldt ook voor andere vechtsporten, krijgskunsten of zelfverdedigingssystemen. Het effect op zelfvertrouwen is niet exclusief voor karate. Maar aangezien karate míjn discipline is, benader ik het onderwerp vanuit  dat perspectief. Verder betreft het hier puur mijn eigen reflectie op dit thema, en geen wetenschappelijk onderbouwde inzichten of iets dergelijks.

Over wat zelfvertrouwen precies is, heb ik eerder dit artikel geschreven en drie korte video’s opgenomen: bekijk die hier, hier en hier.

Wat maakt nu dat karate bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de beoefenaar? Hardop nadenkend kom ik tot de volgende factoren:

  • Succesbeleving
  • Gevoel van vaardigheid op het gebied van zelfverdediging
  • Verbondenheid en diverse andere psychologische en fysieke factoren

In dit artikel focus ik op succesbeleving. Hoe werkt dat en hoe merk je dat in de praktijk van een karateschool?

Succesbeleving ontstaat wanneer je een uitdagende taak met succes afrondt. Je ziet het resultaat en je beseft dat jíj dat voor elkaar hebt gekregen. Je voelt je competent. Je weet dat je deze taak een volgende keer opnieuw met succes zou kunnen doen. Sterker nog: je bent waarschijnlijk al klaar voor een volgende, grotere uitdaging. Je zelfvertrouwen groeit.

Veel kleine stapjes

Karate zit barstensvol uitdagende taken. Van het correct knopen van je nagelnieuwe witte band tot examen doen voor vijfde dan. En alles wat daar tussenin zit. Gewoonlijk is er een duidelijke structuur in de lesstof, waardoor je in heel veel kleine stapjes steeds nieuwe en grotere uitdagingen aan kunt gaan. Elk stapje dat je zet – hoe klein misschien ook – is een succesbeleving. En draagt zo bij aan je zelfvertrouwen.

Examen doen voor een volgende slip of band. Meedoen aan een wedstrijd met een reëel doel voor ogen. Eén nieuwe techniek onder de knie krijgen. Of een beweging die je al jaren kunt nóg verder perfectioneren. Het zijn allemaal grote en kleine taken in je karate-leven. Met aandacht, inzet en de hulp van anderen kun je elk van die taken op jouw niveau afronden. Zo beleef je succes en bouw je aan je zelfvertrouwen.

Zo werkt dat, volgens mij. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Deel je mening in een commentaar hieronder. En wil je zelf ontdekken wat karate voor jouw zelfvertrouwen kan betekenen? Meld je dan aan voor onze proeflessen.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *