Is karate agressie - deel 2

Eerder op deze website schreef ik over het toch nog wat negatief agressieve imago dat karate kennelijk nog heeft. In dit blog ga ik daar verder op in met een tweede praktijkvoorbeeld. Dus nogmaals de vraag: is karate agressief?

Ik spreek van tijd tot tijd wel eens met kinderen die mij trots vertellen dat ze aan judo doen. Ik vind dat altijd leuk om te horen. ‘Ik heb al de gele band!’ is mij herhaaldelijk toevertrouwd. ‘Top!’ zeg ik dan, ‘Lekker doorgaan!’

Als ik vervolgens vertel dat ik aan karate doe, dan krijg ik opvallend vaak deze reactie: ‘Oh… Maar karate is agressief. En judo niet!’ Waaróm karate dan zo agressief is, kunnen de kinderen in kwestie meestal maar heel beperkt verwoorden. Vaak iets over schoppen en slaan, en dat dat dan zo agressief is.

Ik neem het kind zo’n uitspraak natuurlijk niet kwalijk. Het kind praat waarschijnlijk zijn judoleraar na. Ergens zijn er dus judoleraren die karate en judo met elkaar vergelijken, met de mate van ongewenste agressie als graadmeter.

Wat zou ik het fijn vinden als zulke vergelijkingen in de toekomst achterwege blijven. Niet omdat ik bang ben dat karate er slecht uitkomt, maar omdat ik het niet zuiver vind dat een judoleraar dergelijke uitspraken doet over karate, en andersom. Ténzij de leraar in kwestie op enigerlei wijze uitvoerig kennis heeft genomen van de andere discipline. En in dat geval zal de ‘agressie-vergelijking’ waarschijnlijk sowieso niet meer aan de orde zijn.

Wie karate traint bij een goede karateschool, zal merken dat agressie op z’n hoogst functioneel wordt ingezet, tijdens veilige oefeningen, met als doel om de beoefenaar juist te leren hoe hij zijn agressie kan kanaliseren. En, als de dojo in kwestie karate beoefent voor zelfverdediging, hoe hij in geval van nood die agressie kan gebruiken om zichzelf en zijn dierbaren te beschermen.

Wat denk jij? Is de agressie-vergelijking gerechtvaardigd? Vertel het in een commentaar hieronder.

Met vriendelijke karategroet,

Michiel Commandeur

Michiel Commandeur trainer bij dé karateschool voor Burgum en omstreken

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *