Karate = agressie?

In dit blog doe ik een hartstochtelijke poging om het imago van karate te verbeteren. Met enige regelmaat merk ik in de praktijk dat karate nog altijd een wat negatief imago heeft. Is karate zo agressief? Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring.

Ik geef af en toe workshops karate als beweegles op basisscholen. Geweldig om te doen! Het is een verrijking op het reguliere beweegaanbod op school en een leuke manier om karate uit te dragen.

En toch… Praktisch elke keer komen er jongetjes de zaal in stuiteren met kreten als “Jeeej! We gaan rammen! We gaan vechten! Beuken!”

Ik weet dan al dat ik veel werk te verzetten heb om duidelijk te maken dat karate juist níet ‘rammen’, ‘vechten’ of ‘beuken’ is. Plat gezegd: rammen, vechten of beuken kan iedere boerenl*l. Daarvoor hoef je niet op karate.

Natuurlijk: karate is een contactsport. We bedienen ons van oefeningen die lijken op vechten. En dat doen we juist om het ‘in het echt’ nooit te hoeven doen. Karate gaat veel meer over beheersing, veiligheid, samenwerken en inzet dan over iets anders. Voordat ik die notie kan laten doordringen tijdens een beweegles, zijn we doorgaans al een flinke tijd verder…

Ongewenst of functioneel?

Rammen, vechten en beuken noem ik ‘onnodige en ongewenste agressie’. De agressie die je in een goede karate-dojo ziet, heeft een heel ander karakter. Dat is agressie die functioneel wordt ingezet, tijdens veilige oefeningen, met als doel om de beoefenaar juist te leren hoe hij zijn agressie kan kanaliseren. En hoe hij in geval van nood die agressie kan gebruiken om zichzelf en zijn dierbaren te beschermen, als de dojo in kwestie karate beoefent voor zelfverdediging. Dus: is karate zo agressief? Ja, maar altijd functioneel en beheerst.

Ikzelf en mijn collega-karateleraren hebben nog altijd genoeg te doen om het imago van onze mooie discipline op te poetsen. Dat geeft niks, we doen het graag. Een van de beste manieren om dat te doen, is om de dojo-deuren altijd wagenwijd open te zetten voor iedereen die het eens wil proberen. Kom langs! Ervaar het zelf. Het kan overal, óók bij Kaihatsu Karate-do, dé karateschool voor Burgum en omstreken.

En wat denkt u? Hoe agressief is karate?

Met vriendelijke karategroet,

Michiel Commandeur

Michiel Commandeur trainer bij dé karateschool voor Burgum en omstreken

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *