Het verhaal van Michiel, trainer karate bij Kaihatsu

“Na bijna dertig jaar trainen, vind ik karate nog steeds leuk!”

Michiel Commandeur
18 juni 1979
Doet karate sinds: 1992
5e dan Karate-do Bond Nederland
Gediplomeerd Leraar Karate niveau 4
Mental coach
Beweegcoach
Instructeur Kids Streetdefense
Weerbaarheidstrainer

Michiel met diploma 5e dan

Mijn reis op de weg van karate begon op mijn twaalfde. Ik was een magere slungel met een bril, scoliose en een slechte conditie. Ik wilde fitter worden en ging naar een proefles karate. Vrijwel direct na die eerste proefles werd ik lid. Karate was leuk! En na bijna dertig jaar trainen, vind ik karate nog steeds leuk!

Eindelijk ergens goed in
Ik had niet veel natuurlijke aanleg voor karate, maar trainde trouw en mocht elk half jaar examen doen. Ik kan me nog goed herinneren hoe trots ik was op mijn gele slip. Dat is de eerste graad die je kunt halen, na ongeveer een half jaar trainen. Eindelijk had ik het gevoel dat ik iets fysieks goed kon. Of op zijn minst naar behoren. Dat gevoel had ik bij gymnastiek op school nooit…

Doorzetter
Het belangrijkste dat ik geleerd heb van karate is dat ik een flinke doorzetter ben. Nadat ik in de club alle gekleurde banden had gehaald, zou mijn weg naar de zwarte band een heel lange weg blijken te zijn. Maar liefst vijf keer moest ik examen doen voordat ik eindelijk die felbegeerde band om mocht knopen. Vier keer gezakt. Ik kan allerlei oorzaken aanwijzen, maar denk liever aan de belangrijkste les die ik geleerd heb van die ervaring: ik… ben een doorzetter.

De overtuiging dat ik een doorzetter ben, werd danig op proef gesteld op weg naar mijn 2e dan. Opnieuw haalde ik maar liefst vier keer het examen niet en was het pas na de vijfde keer dat ik die 2e dan kreeg bijgeschreven in mijn KBN-paspoort. Niet leuk, toch waardevol. Ik… ben écht een doorzetter. En het plezier in karate ben ik nooit kwijtgeraakt.

Steeds een beetje beter
De 3e dan haalde ik bij mijn eerste poging, net als later mijn 4e en 5e dan. Toen ik begon met karate, had ik nooit gedacht dat ik zo ver zou komen. Karate geeft je voortdurend haalbare uitdagingen, waardoor je gestaag vooruit gaat en steeds een beetje beter wordt. Zo kunnen zelfs lange slungels met een bril en scoliose héél ver komen 😉

Leraar
Lesgeven is voor mij een manier om iets terug te geven. Sinds 2012 geef ik in Burgum karatelessen. Ik heb het diploma Leraar Karate niveau 4 bij de Karate-do Bond Nederland. En daarnaast heb ik nog allerlei andere diploma’s die mij maken tot de trainer/coach die ik ben.

Wil jij ook kijken hoe ver jij kunt komen met karate? Dat begint met een keertje meetrainen. Kom langs en kijk of het iets voor je is.